Feminismens fokus på kvinnor

Det är mycket feministisk debatt på gång just nu. Facebook tog bort en informativ bild på en vagina och 33 anledningar till att vara feminist sprids för fullt i samma media. Nyheter 24 har skrivit en väldigt bra krönika om detta. Vidrigt är det. En kompis sa att han hade lite dåligt samvete med anledning av detta, troligtvis för att han är just man. Den kompisen är en av många killar som inte borde ha dåligt samvete alls medan de som borde ha dåligt samvete låter inlägg som 33 anledningar bara rinna av dom. Det träffar lixom aldrig rätt.

Samtidigt så har debatten om Vinballen och Ökenråttan valt att fokusera mer på Ökenråttans beteende (och dömandet av det) medan Vinballens seriestrippar verkar helt oanalyserade. Jag har mejlat lite med Brydn om detta (som tidigare skrev det här inlägget om kritiken mot kampanjen) och vi drar samma slutsats. Varför läggs det alltid så mycket fokus på kvinnor i jämställdhetsdebatten när det oftare borde vara männen som diskuteras inom ramen för feminism? Kvinnor fokuserar på kvinnor och män fokuserar på kvinnor. Det är säkert en väldigt framgångsrik metod för att bli ett jämställt land. Not.

Varför finns det inte en diskussion om huruvida Vinballen är oduglig och på vilket sätt det är  förnedrande för män? Varför får Vinballen komma undan utan analyser trots att han är äcklig och kissar/spyr ned en hel toalett, somnar i sin trappuppgång och vill ligga med allt och alla så fort han blivit full. Vad är det för bild av killar som målas upp som genom dessa seriestrippar får ”bekräftas”?

Vi kan fortsätta leva i detta samhället och fokusera på kvinnorna och prata om att kvinnorna ska skydda sig från att bli våldtagna istället för att prata om hur män inte ska våldta. Med det menar jag inte att vi oftare måste uppmärksamma att kvinnor slår män. Det är inte ett strukturellt jämställdhetsproblem. Det är något helt annat.

1 tanke på “Feminismens fokus på kvinnor

  1. Tänkte på precis samma sak när förvirrade kritiker bara såg ”Fyll Livet” som kvinnovidrig. Huh? Hur enögd är man då, eller? Bra kommentar här, iaf.

Lämna en kommentar