Alkohol är inte ost – om gårdsförsäljning

Centerpartiet har skakat liv i den gamla frågan om gårdsförsäljning. De tycks aldrig ge sig och är som iglar som suger ut den kraft vi har i den svenska alkoholpolitiken.

Vår ordförande Anna Carlstedt deltog i morse i morgonsoffan i SVT tillsammans med Eskil Erlandsson.

Eskil började med att säga att vi borde sälja alkohol på de gårdar som producerar detta precis som vi säljer ost ostgårdar. Lite senare säger han att alkohol ju är en drog. Att han inte kan koppla ihop att alkohol inte är vilken vara som helst och därmed inte kan säljas under samma villkor som ost är skrämmande och visar precis hur mycket tunnelseende han har. Gårdförsäljning handlar inte om gulliga flaskor, det handlar lika mycket om spritbutiker mitt i stan eftersom EU kommer kräva fri konkurrens.

Eskil vill ha kvar monopolet men bryr sig inte om att två statliga utredningar konstaterat att gårdsförsäljning, inte ens i liten skala, är förenligt med monopolet. Han vill skapa ett pilotprojekt och om det inte går bra så får vi helt enkelt backa tillbaka. han missar dock att ett förlorat monopol inte går att backa tillbaka till. En gång förlorat, alltid förlorat. Eller gå ur EU men det är det ju vad Centern önskar.

Anna var lysande. Hon förklarade att svensk alkoholpolitik handlar om att hålla vinstintresset borta, varför alkohol inte är vilken vara som helst, att vår alkoholpolitik bygger på att skyddande lagstiftning och att det är mycket som står på spel. Den verkligheten känner jag igen mig i. Eskils analys handlar om småskalighet som ska ge turism och många arbetstillfällen. Min hälsning till Eskil är att om han vill skapa mer arbete så ska han skrota monopolet på en gång, släppa alkoholen helt fri och anställa fler sjuksköterskor som kan ta hand om alkoholens offer som då kommer bli allt fler.

annaAnna och Eskil1896892_10152317723651289_1642272033_nVinballen och Ökenråttan om gårdsförsäljning

Annonser

One thought on “Alkohol är inte ost – om gårdsförsäljning

  1. Jag tycker att det är värt att påpeka att Sverige är det enda landet i EU som förbjuder vinproducenter att sälja sina viner direkt till konsumenter. Den svenska linjen är alltså extrem i internationell jämförelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s