Därför röstar jag aldrig på killar i idol

Sedan 2004 när idol började har jag sett 90 % av alla idolprogram. Jag kan stolt säga att jag har ganska bra koll på idolhistorien. Igår skedde det som händer alldeles för ofta. Fel person åkte ut. Inte fel ur ett subjektivt perspektiv. Vi tycker ju olika och gillar olika låtar, röster och personligheter. Utan fel ur ett samhällsperspektiv.

Det som hände igår var att Kevin gick vidare och Juliette åkte ut. Felet är som min kollega Sofia så bra uttryckte det:idol
Kevin, fotbollskillen som vid flera tillfällen prioriterat fotbollen i GIF Sundsvall (spelar i Superettan) före idol. Juliette som hoppat av skolan för att hon vill lägga all sin kraft på idol för att hon tror att hon har bäst chans att lyckas där. Kevin som enligt mig inte ens sjunger bra och ofta får svidande kritik av juryn. Juliette som är ball och flera gånger hyllats av juryn, trots hennes röstproblem. Kevin som är kille och Juliette som är tjej.

Det går att göra politik av allt, så även av hur ”svenska folket” röstar. Det är tjejerna som röstar på killarna och killarna som röstar på killarna.

Jag skulle säga att det är mer accepterat att vara flickidol (alltså vara en Darin som tjejerna skriker efter) än att vara en pojkidol där ett gäng killar blir helt galna i Agnes. Kanske är det en förklaring till att tjejerna redan från början har det svårare att få röster. Samtidigt vet vi att killar väljer in varandra i styrelser, anställer varandra och klappar varandra i ryggen. Jag vet att jag drar det till sin spets men låt er inte förblindas av idols glitter och glans. Idol står inte utanför samhällets strukturer. Idol är politik och ännu en arena där killarna bekräftas i större utsträckning.

I slutändan skulle jag säga att de som är mest värda att stå i final ganska ofta är de som är just mest värda att vara där, oavsett kön, men vägen dit kantas av att tjej efter tjej slås ut till förmån för en flickidol. Jag uppmanar dig, kille som tjej, att rösta på brudarna. De är värda alla röster de kan få.

Annonser

3 thoughts on “Därför röstar jag aldrig på killar i idol

 1. Det finns en poäng i det du skriver Linda, men just i går och gången innan dess, lyckades Juliette förstöra två annars väldigt bra låtar. Samt att jag inte tycker hon är ngn bra förebild för unga tjejer. Vet ju inte vad hon har gjort, men hon ser väldigt opererad och konstlad ut i ansiktet. Jag har röstat på både tjejer och killar i alla Idolsäsonger. Röstar på dem som är bra oavsett kön (och det var inte Kevin, Jens eller Juliette igår…) KRAM till dig / Anna S

 2. Jag kan tro att det är så. Man ser ju att ”Snygg-Kevin” verkar populär på tex aftonbladets röstnings-poll. & det kan jag inte förstå eftersom han sällan är bra. Särskilt inte sist.

  Många tjejer som jag känner gillar att lyssna på killar som sjunger hellre än tjejer. Själv har jag alltid lyssnat på både killar o tjejer, utan att jag är bisexuell, och utan att försöka va feministisk o rättvis. Jag gillar musik med både killar & tjejer helt enkelt!
  Är jag konstig? :/

 3. En annan sak jag stör mig på är folk som tjatar om utseendet på idolerna. Har hört folk prata illa om Juliettes & Sandras utseende & att dom då inte borde gå vidare ”urs jag blir distraherad av deras fulhet, urs vilka fula ankläppar, urs vilken tjockis, flodhäst. Ut med dom osv . Medan Kevin pratar alla om som ”å vilken skönhet, när han kollar åt & ler åt kameran så pirrar det, å jag måste rösta på han så han blir kvar” ungefär. -Suck!
  Tex förra Fredagen satt jag brevid en person som höll på tjata om Juliettes fula ank-utseende. ”Ut med henne, ja, bra! Ut bara!”
  Jag kände mig så jävla störd av det. Kollar inte på deras utseende överhuvudtagen då jag bedömer deras musik. Jag gillade Juliette . Gillade hennes röst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s