Uppsökande alkoholreklam

Under den här veckan har flera i IOGT-NTO:s ledningsgrupp fått hem alkoholreklam direkt i brevlådan. Det i sig är komiskt men framför allt tragiskt eftersom reklamen inte är önskad för varken personer i IOGT-NTO som många andra svenskar. Reklamen är direkt riktad till personen som bor på den adressen och innehåller information om viner som går att köpa via nätet. I brevet beskrivs vinerna liknande så som de gör på Systembolaget, alltså ren konsumentinformation och på baksidan finns en varningstext. Allt gott så långt.

På flera ställen skriver de uttryckligen att allt är lagligt. Kanske känner de ett behov av att markera för eventuella tveksamma kunder att de är just lagliga trots att de ligger en ordentlig polisanmälan mot flera nätaktörer som säljer alkohol (dock ej specifikt The wine company). Jag skulle vilja se en H&M-tidning eller IKEA-katalog där det står på framsidan att deras verksamhet är laglig bara som information till kunden. Det självklara behöver inte nämnas och jag kan inte tolka The wine companys reklam på något annat sätt än att de faktiskt känner sig lite osäkra på lagligheten i deras verksamhet.

Utöver detta så stör jag mig på att de inte kan respektera svensk lag kring marknadsföring där det klart och tydligt står att alkoholreklam inte får vara uppsökande. Hur en ska kunna tolka ej ombedd reklam i brevlådan med ens namn på kuvertet på något annat sätt än uppsökande är för mig oklart. Å andra sidan så är det väldigt mycket med just alkoholreklam och näthandel av alkohol som är just oklart. bild
Följebrev och ett litet häfte med deras finaste och mest prisvädra viner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s