Skillnader mellan USA och Sverige

Jag är hemma. Första planet till Chicago var försenat och när vi boardade såg det ut som att vi skulle hinna med vår anslutning. Precis innan de skulle börja med säkerhetsgenomgången visade det sig att en bagagedörr inte kunde stängas och vi fick kliva av. Efter några om och men kom vi iväg med ett annat plan och skulle få åka vidare med samma flight från Chicago fast 24 timmar senare. Vi går till rebooking och helt plötsligt visade det sig att vi var ombokade till ett plan till Köpenhamn redan om tre timmar. Så vi flög hela natten och tog ett plan till Stockholm. Ett tag trodde vi att vi skulle komma hem ett dygn senare men helt plötsligt handlade det bara om 8 timmar. Vilken lycka!

Vi hann med att spela en Chicago i Chicago och skriva en lista över vilka skillnader vi upplevt mellan USA och Sverige – stora som små.

 • Ingen sås – what so ever. Inte på burgare, inte till sallader, inte till en köttbit
 • Kör om i fel fil alternativt har inte vett att flytta på sig när en vill köra om. 2 av 10 bilar gör ”rätt” resten fick jag demonstrativt köra om på insidan (fast jag tror inte de fattar piken) eller svära åt tyst för mig själv (eller ibland högt i bilen)
 • Alla portioner är större vilket kan förklara en viss form av fetma som finns i landet.
 • Tax, Tip och Toll – på alla priser ska det läggas på en skatt, för alla serviceinsatser förväntas dricks och det är något som borde ges eftersom deras lön baseras på att de får dricks och på en del vägar och många broar/tunnlar betalas en tullavgift.
 • Gräset är tjockare, liknar kvickrot
 • Tunnare toalettpapper och lägre toalettstolar
 • Billigare boende – en betalar per rum och inte per person på hotell/motell vilket för oss som var fem gjorde att vi kom undan billigt
 • Ytlig artighet – finns hos alla serviceanställda där en inte bara få en hej-hälsning utan även en fråga om hur läget är. (Därmed inte sagt att djupare artighet också finns men det är den ytliga som skiljer sig från Sverige)
 • Mängder av engångsartiklar. Hotellfrukost, snabbmatställen och så vidare.
 • I Florida är det lag på bilbälte men inte på hjälm vid motorcykelkörning, i alla fall så länge du har en tillräckligt hög livförsäkring. Som att livförsäkringen kommer rädda dig när du kör av vägen i 90 knyck i t-shirt.
 • Husmanskosten är det som i Sverige kallas skräpmat. Pizza, wraps och hamburgare. Så less! Frukostarna består av socker i olika former och kanske lite fett om en har tur.
 • Dålig skyltning – i byggnader, på vägarna.
 • Fler anställda – tempot för de anställda är lugnare, många står och gör ingenting. Om detta är en politisk åtgärd för att många ska ha jobb och minska utanförskapet eller om folk bara är långsammare.
 • Överdrivet säkerhetstänk – även om de har utsatts för ett antal attacker så är antalet skanningskontroller helt klart i överkant och deras informationsskyltar om att det inte finns någon lifeguard till fontänen känns som ett bevis på hur galet systemet med försäkringar, noll individuellt ansvar och stämningar är uppbyggt.
 • Äcklig läsk – eftersom allt kranvatten inte smakar primaballerina smakar inte heller läsken som hemma i Sverige

Nu ska jag försöka få ordning på min jetlag och se på Rädda Willy utan att somna.

USA109
Flygplatsen i Chicago var finUSA110Jag fick en snygg kåk när vi spelade Chicago i Chicago

Annonser

2 thoughts on “Skillnader mellan USA och Sverige

 1. Tror att de många anställda handlar om att det är billigt att anställa helt enkelt – det är bättre att ha för många anställda än för få i servicesektorn, och eftersom de inte kostar så mycket så… (Detta löser dock inte problemet med arbetslöshet – USA har ungefär lika hög arbetslöshet som Sverige.) Även om det ser lugnt ut så är lönerna så låga att många har eller söker flera jobb – en hushållsbudget som McDonald’s och VISA tog fram för att visa för donken-anställda hur de ska överleva på lönen specificerar två jobb.

  • Det ligger nog en hel del i det du säger Jobjörn. Jag har inget emot att dricksa men när jag får dåligt samvete om jag inte gör det för att jag vet att de tjänar så uselt så känns det som att systemet inte fungerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s