City Gross, Winefinder och hotet mot monopolet

Attackerna mot vårt monopol avlöser varandra. Det senaste är att City Gross levererar alkohol via sina matkassar som i sin tur har ett samarbete med Winefinder. Jag och Anna har skrivit en debattartikel med anledning av detta.

Vårt försäljningsmonopol är snart inte mycket värt när part efter part tänjer på lagens gränser och tolkar den på ett helt annat sätt än vad jag läser in att intentionerna med alkohollagen var när den antogs.

Folkhälsominister Maria Larsson har uttalat sig i frågan, bland annat via Sveriges Radio. Hon säger att lagen kan behöva ses över och att en domstol behöver pröva om detta verkligen är lagligt. Larsson skulle kunna ta så mycket mer ställning i den här frågan men det här första gången jag uppfattar att hon säger att lagen kan behöva ses över vilket är ett gott tecken!

Om jag ska lägga till lite känslor så ligger förbannad och arg närmast till hands. City Gross verkar se helt oproblematiskt på detta och vinklubbarna gör allt de kan för att skaka om och underminera monopolet. Strategiskt och mycket väl genomtänkt av dem. Vinklubbarna ska genomskådas och vi måste tala om för världen vad de verkligen gör med våra egna ord. Inte låta deras sanning om att detta är helt enligt svensk alkohollag och i en sådan liten omfattning att konsumtionen riskerar att gå upp till en ”farlig” nivå. Det handlar om vårt monopol som ska bevaras. Allt annat är trams!

Jonas Larsson, en av våra UNF:are som testat näthandel konstaterar att ålderskontrollerna inte fungerar och att Winefinder är en av de som misslyckats. Här i SkövdeNyheter. Vill ni kolla in UNF:s rapport om näthandel och de tester vi gjort under 2012 så finns de här.

Läs UNF och IOGT-NTO:s debattartikel i SvD och Systembolagets debattartikel i samma tidning.

 

svd citygross

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s