Matlagningsvin är ännu ett hot mot alkoholmonopolet

SVT Västnytt har avslöjat att matlagningsviner går att köpa i vanlig matlagningsbutik och Aftonbladet har hakat på och enligt dem ”rasar UNF” över detta.

Matlagningsvin går i alkohollagen under ”alkoholhaltiga preparat” och får säljas i vanliga matvarubutiker.

Handel med alkoholhaltiga preparat
6 § Alkoholhaltiga preparat får, med de begränsningar som följer av denna
lag, säljas inom landet under de villkor som gäller för handel i allmänhet. […]
7 § Alkoholhaltiga preparat får inte säljas eller lämnas ut om det finns särskild anledning att anta att varan är avsedd att användas i berusningssyfte

Någon åldersgräns finns inte och att veta om en vara ska användas till en köttgryta eller berusning kan en försäljare aldrig avgöra.

Om det bara fanns en kanal utanför systembolaget skulle problemet vara ganska litet. Men verkligheten ser inte ut så. Fler och fler till synes små kanaler växer fram som alla på sitt sätt ifrågasätter alkoholmonopolet som en klar majoritet av svenska folket stödjer. Kanalerna utmanar monopolet och förlorar vi det så kommer alkoholkonsumtionen gå upp och skadorna blir fler. Är det den vägen vi vill gå?

Huruvida matlagningsvin är drickbart eller inte kan jag inte uttala mig om. Edward Blom, vinexperten, däremot vet vad han pratar om och han hittade ett gott direkt. Samtidigt vet jag att när unga vill bli fulla så spelar smaken inte så stor roll. Det är inte därför alkoholen konsumeras. Sprit är inte heller gott vilket inte spela någon roll för den som vill bli full snabbt. 14-procentigt vin blir en enkel fylla.

Att unga dricker matlagningsvin för att berusa sig är idag ett väldigt litet, alternativt knappt befintligt problem. Att unga köper vin på nätet från så kallade vinklubbar och berusar sig på den drycker är ett större problem men är än så länge inte ett dominerande införskaffningssätt. Tillsammans med detta finns de som förespråkar gårdsförsäljning, tycker att vodkabilar är en bra grej och langar alkohol till höger och vänster.

Självklart finns det dom som tycker att jag överdriver, det gör det alltid. Vi har olika syn på vad alkohol tillför i livet och vilken alkoholpolitik vi ska ha och då är det inte konstigt att åsikterna om hur stort problem matlagningsvin är eller kan bli.

Jag tycker Lilli Lam (som sålt matlagningsvinet) är klok som tänker ta ned vinet om det börjar säljas på systembolaget. Vi har ett monopol i Sverige som ska sälja all vår alkohol (förutom det svagare dryckerna). Därför är det glasklart att näthandelsvin, matlagningsvin och vodkabilarna ska bort från den svenska marknaden omedelbums!

Annonser

9 thoughts on “Matlagningsvin är ännu ett hot mot alkoholmonopolet

 1. Bättre vore att avskaffa monopolet, som ju uppstod i en helt annan värld än den moderna. Själv bor jag i Tyskland och är sedan 15 år van att köpa det lilla jag dricker i normala mataffärer—och Tyskland har inget alkoholproblem för det.

  (Affärerna har för övrigt mycket stränga pålagor om att alkohol och tobak inte får säljas till minderåriga.)

 2. Anser att det är synd att alkohol har fått den tabu stämpel som den har fått.
  Varför ska de vara förbjudet att ta ett glas vin klockan ett en tisdags eftermiddag om man vill?
  Detta eviga tjat om hur farligt allting är.
  Om alla hade slappnat av och inte oroat sig om allt så hade alla mått så mycket bättre.
  Njut av livet och njutning för mig är ett par glas vin ett par kvällar i veckan.
  Är jag alkoholist och dum för det? Eller är jag en livsnjutare?
  Kallar du en fransman som dricker vin hela dagarna för alkoholist?

  Jag respekterar att du är nykterist men du ska ge fan i att berätta för andra hur de ska leva sit liv.

 3. Ping: Svar på kommentarer jag fått | levlivetmedlinda

 4. Tycker själv att nästan all sorts sprit är fantastiskt gott och tyckte så även som fjortonåring. Något jag knappast heller var speciellt ensam om.

  • Ensam är du kanske inte, men vanligare torde nog vara att olika alkoholiska drycker kräver en viss ”övning” innan man gillar dem. Tom. öl brukar upplevas som mindre gott av förstagångsdrickare; starkare drycker späds ofta ut och/eller blandas med smaksättning för att minska ”originalsmaken” även av vanare drickare.

 5. Själva grejen om risvinet struntar jag blankt i även om jag kan förstå risktänket när det inte är åldersgräns.

  Det jag dock reagerar på är nykterhetsrörelsens konstiga vurm för systembolaget – var tror du alla billiga skräpprodukter som folk super sig fulla kommer ifrån? Nätvinhandeln? På riktigt?! Den överväldigande majoriteten av nätvinhandlar säljer mer nischade kvalitetsviner och fokuserar på vinintresserade som inte nöjer sig med systembolagets tråkiga sortiment. Produkter som kostar mer. Det är systembolaget som är allra mest nischad på billiga produkter som alkoholister köper. Finner det också ytterst orimligt att ungdomar skulle beställa vin från nätvinhandlarna.

  Om det är något som omedelbums ska bort så är det det förlegade monopolet. Inte för att det skulle bli mindre alkoholproblem – det skulle bli oförändrat. Det finns alkoholism och det ska man definitivt ta på allvar men bolaget har ingen påverkan på det vad de än vill hävda. De alkoholiserade har inga problem att köpa sina billiga fylleprodukter därifrån. Bolaget ska däremot bort därför att det motverkar den fria marknaden. Det finns inga hälsoskäl som talar för att bolaget ska finnas kvar och därför finns det ingen poäng att leva kvar med ett monopol. Ett jävla överförmynderi är vad det är.

 6. Nu har i alla fall Lilli Lam tagit bort vinet i sin affär. Så har även många andra asiatiska affärer i Stockholm. Tyvärr har det inte kommit in i Systembolagets sortiment, så de som gärna skulle haft vinet i sin matlagning får med andra ord inte tag på det längre (om man inte ev köper över nät eller får tag på det på annat mindre kontrollerbart sätt). En möjligtvis inte perfekt situation har därför nu blivit sämre. Synd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s