3 missförstånd om #vitjul

Jag är ledig men Vit Jul snurrar på i huvudet ändå. Igår nådde vi över 10 000 ställningstaganden och snart har vi 95 000 likes på fejjan. Igår bloggade Mattias Svensson och med en fin slutkläm kan vi konstatera att vi är överens om rätt mycket saker.

Men många missförstånden kvarstår, inte bara från Mattias utan generellt. Här bemöter jag några påståenden som många felaktigt tror att jag och/eller Vit Jul tycker.

1. Alla föräldrar som dricker alkohol på jul är dåliga föräldrar.
Man blir verkligen inte automatiskt en dålig föräldrar för att man dricker alkohol, varken ibland eller ofta. Det finns andra saker i mina ögon definieras som ett gott föräldraskap och nykterister är inte per se inte bättre föräldrar. Min utgångspunkt är att alla föräldrar vill sina barn det bästa och gör så gott det kan för att vara bra föräldrar.

2. Alla barn mår dåligt av att vuxna dricker alkohol på jul.
Det finns garanterat barn som har firat jul med vuxna som dricker alkohol, både föräldrar och andra släktingar, och samtidigt haft en fantastisk jul utan oro och dåliga minnen. Jag har aldrig påstått att alla barn mår dåligt om föräldrar dricker alkohol. Jag anser att det finns en risk att väldigt många barn upplever obehag när deras föräldrar dricker alkohol och jag tycker att den risken är tillräckligt viktig att ta hänsyn till, därav förslår jag att alla vuxna som firar jul med barn avstår alkohol

3. Det finns 385 000 barn till missbrukare och alla mår dåligt
Det är inte många rätt i den meningen och vi beskylls ofta för att inte ha koll på siffror. Det händer säkert att vi säger fel men jag försöker vara noggrann. Sanningen är att: Det finns 385 000 barn till föräldrar som har ett riskabelt drickande som medför en risk för deras egen hälsa. Därmed inte sagt att alla deras barn mår dåligt. Men vi vet att var tionde barn upplever obehag under varje jul pga alkohol och var fjärde har gjort det någon/några gång. (Siffrorna kommer från en undersökningar vi gjort med Lunarstorm under kampanjens första två-tre år) Var tionde barn är ca 200 000 barn, vilket är ungefär så många barn som det finns till missbrukare och var fjärde barn är ungefär 475 000 barn vilket alltså är en högre siffra än antalet barn till risk eller missbrukare.

Slutsatser:
Alla barn mår inte dåligt av att föräldrarna dricker alkohol. Men alla barn KAN må dåligt av att föräldrar dricker alkohol på jul, risken är ganska stor skulle jag säga och jag tycker inte att föräldrar ska ta den risken. Men det är min åsikt och för mig är det absolut viktigaste att det är ett medvetet val. Att lyfta frågan, skapa debatt, få vuxna att reflektera. Göra alkoholdrickande till ett medvetet val istället för en tradition man bara håller fast vid. Sätt barnen först och fundera på hur du då vill fira julen.

Min utgångspunkt är att alla barn har rätt till en vit jul oavsett om de har tagit skada eller varit oroliga inför eller under julen. Det finns många rättigheter som barn har rätt till som vuxenvärlden ignorerar. Det är inget nytt.

vitjul10000
Vi hade inte räknat med femsiffrigt antal på ställningstagande, hemsidelayouten är inte anpassad för sådan framgång!

 

2 thoughts on “3 missförstånd om #vitjul

  1. Bra inlägg!

    Du glömmer dock den solidariska aspekten. Genom att ta ställning för vit jul påverkar man även andra föräldrar och andra vuxna. Och man kan också reflektera om det finns andra barn i ens närhet som man kan vara en viktig och nykter vuxen för. Så även om man inte själv upplever att alkoholen är ett problem och inte tror att ens barn gör det kan det vara en viktig insats att ta ställning för en jul där inga barn behöver må dåligt av berusade föräldrar! Dessutom bidrar man när man stödjer kampanjen naturligtvis till att uppmärksamma barn som far illa och mår dåligt.

    Jag har lite svårt för begreppet riskfylld alkoholkonsumtion. Det är problematiskt eftersom det antyder att alkoholkonsumtion hos de som inte tillhör denna grupp är riskfri. Det är den inte, varken för individen eller omgivningen. Nu är det ju andra som bestämmer begreppen, men kanske kan man försöka kalla det för högriskkonsumtion eller liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s