När syskonen är boven

Det vanligaste sättet för unga under 20 år att få tag på alkohol är genom syskon, kompisar och kompisars syskon, detta visar undersökningen från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning.

Jag antar att resonemanget är typ ”äh men vaddå, ska inte lillsyrran oxå få ha kul?” Såklart lillsyrran ska få ha kul men är hon under 20 år så är hon. Att åldersgränsen är 20 år för köp av alkohol är samtliga partier överens om. Om svenska folket tyckte något annat så borde vi väl ha andra som sitter i riksdagen? Det finns i princip ingen debatt alls om huruvuda åldersgränserna ska sänkas. Men varför ska det råda anarki när det gäller alkohollagen? Varför tycker syskon och kompisar att de har rätt att ta lagen i egna händer och helt utan konsekvenstänk langa alkohol.

Jag tror att det fleråriga arbetet med att få föräldrar att förstå att barn som bjuds på alkohol hemma dricker mer har gett resultat. Nu är det dags att få andra vuxna (syskon och kompisar) att oxå ta ansvar. Vem vill vara ansvarig för att en berusade tonåring blir utsatt för våld, kränkningar och olyckor, vilket är verkligheten. Den som är berusad löper större risk att utsättas för detta. Troligtvis vill ingen bära det ansvaret och ändå är det precis detta som den som langar gör.

Så, föräldrar: Det är dags att ta ett snack med de äldre syskonen i huset (oavsett om de bor hemma eller inte) och få igång en dialog med de andra föräldrarna att göra samma sak så att ni kommer överens om att langning inte ska ske.

Och, syskon och äldre kompisar: Kom igen, tänk ett steg längre än att de ska ”kul” för en kväll.

p.s såklart ska lillsyrran ha kul, och varför alkoholen nödvändigtvis måste vara med för att lillsyrran ska kunna ha kul, det är en helt annan historia och ett annat resonemang som vi kan ta en annan gång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s