Nykter pride

Idag har cirka 25 UNF:are och IOGT-NTO:are deltagit i Prideparaden under parollen Nykter Pride. Under sommaren har det suttit uppe plakat med anledningar till att bli HBTQ:are (homo, bi, trans, queer) och på samma tema valde UNF att samla in argument till att fira en nykter pride i sitt tält som de bemannat i Pridepark. 250 argument har kommit in och några av dem skrevs ned på plakaten som användes av deltagarna. Vi dansades oss fram och delade ut kondomer till de hundra tusentals personer som stod längs vägen och kollade.

I HBTQ-sammanhang dricks det mer alkohol än i heterosammanhang. Anledningarna till det lär vara individuella men min gissning är att det handlar om genom alkoholen våga bryta normer och ”vara sig själv” för en stund. Många tror att alkoholen gör en modigare, socialare och snyggare vilket är kanske just det som de som ska ragga på något av samma kön behöver för att våga. Ett samhälle där det krävs alkohol för att våga leva ut sig själv är ett sjukt samhälle. Det finns en del kvar att göra både vad gäller heteronormen och alkoholnormen.
Jag och Amanda taggar dansen och jag och Astrid över på att hålla banderollen rakt.  Nästan hela gänget precis innan vi får börja gå.Vid Sergels torg dansar vi oss fram. 

Annonser

2 thoughts on “Nykter pride

 1. Heteronormen? Varför skall just ni klanka ned på den? Vad har det med nykterhet att göra? Med tanke på att du själv skriver att det dricks mer i HBTQ kretsar så borde det väl snarare vara heteronormen som är den bättre? Ni verkar vara väldigt PK utan att tänka efter. Jag undrar
  faktiskt vad ni har på Pride att göra? Är det ett måste?

  • Givetvis inget måste att vara på pride men vi vill. Vi är på pride för att vi tror på allas lika värde, för att vi har många medlemmar som själva identifierar sig med HBTQ-rörelsen och för att det är som jag skrev, att det är högre alkoholkonsumtion inom homokretsar än heterokretsar. UNF finns i områden/kretsar där vi behövs och att ifrågasätta alkoholnormen inom HBTQ-kretsar är ett sätt att minska konsumtionen i en redan utsatt grupp.

   Varför tycker du att det är ett problem att UNF engagerar sig i HBTQ-frågor?

   Vill tydligt ta avstånd från att värdera normer och prata om bra och dåliga normer. En homonorm är inte bättre än en heteronorm. Normer som exkluderar är generellt dåligt oavsett vad det är för norm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s