Därför polisanmäler UNF Visbykrogarna

UNF har som sagt anmält 8 krogar i Visby för att de sålt alkohol till minderåriga. Vi har anmält detta till Region Gotlands tillsynsenhet som kommer gå vidare och se över serveringstillstånd och den serveringsansvariga. Vi har också anmält detta till polisen som kommer utreda brott mot alkohollagen, alltså langning av alkohol och därmed den enskilda bartenderns agerande.

UNF:s linjer är generellt att vi inte ”sätter dit” enskilda kassörskor eller bartenders eftersom vi ser det som ett strukturellt problem och butikschefen/serveringsansvariges uppgift att se till att hens medarbetare har kunskap, argument och verktyg för att kunna följa alkohollagen och därmed inte servera alkohol till minderåriga. Men minderåriga förses fortfarande med alkohol och något måste göras. Därför anmäler vi.

UNF har gjort kontroller i 40 år. Ett resultat av detta är att mellanölet försvann från livsmedelsbutikerna och flyttades till systemet. Detta var år 1977. Sen dess har vi i princip inte haft några konkreta förändringar. När UNF storsatsade under 2000-talet med ”Flytta Folkölet” så fick vi stor genomslagskraft medialt och politiskt men bara ur ett upplysande perspektiv. Vi satte folkölet på dagordningen, skapade medvetenhet om problemet och många politiker och butiker visste om att UNF fanns tack vare att vi lyfte denna fråga genom att påvisa problemet. Men folkölet är kvar i livsmedelsbutikerna och unga under 18 år får fortfarande tag på folköl. Kanske har butikerna blivit lite bättre men helt borta är problemet verkligen inte. Senaste åren har UNF gjort allt fler krogkontroller och även där har principen varit att inte anmäla enskilda bartenders precis som med kassörskor och folköl.

När vi gjorde kontrollerna i Visby så var det åtta av åtta som sålde alkohol till minderåriga och efter detta bestämde vi oss för att anmäla detta till polisen med målet om att väcka åtal mot de åtta bartenders som serverat minderåriga alkohol.

UNF vill inte föra något krig mot enskilda anställda men vi kan heller inte blunda för att det i slutändan faktiskt är just enskilda individer med ett ansvar som förser minderåriga med alkohol. Vi hoppas att detta ger uppmärksamhet åt problemet att de som vill tjäna pengar på alkohol inte klarar av att hålla åldersgränserna. Så är det i livsmedelsbutiker, på krogar och via näthandeln. Det lättaste vore därför att inte tillåta någon att tjäna pengar på alkohol. Eftersom detta inte kommer ske de närmaste 100 åren så får en annan väg dit vara att se till att enskilda individer ser till att skärpa sig. Kanske är åtta rättegångar den väg vi måste gå.

På Gotland har detta givit två helsidor i Gotlands två tidningar. Jag hoppas att detta ger ordentligt med avtryck.

Annonser

One thought on “Därför polisanmäler UNF Visbykrogarna

  1. Ping: Årskrönika: UNF-året 2012 | levlivetmedlinda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s