Ungas nykterhet går inte att belöna fram

Uppe tidigt idag för att medverka i P1 morgonprogram. I Övertorneå ordnas det ett avslutningsdisco för högstadiet där de som blåser nyktert under kvällen är med i en utlottning av 10 stycken presentkort på tusen kronor.

Övertorneå är enligt UNF:s kommunranking en godkänd kommun och ger skapliga förutsättningar för att ge unga ett bra uteliv. Att de ordnar ett disco för de som slutar högstadiet är jättebra och en av de viktigaste drogförebyggande insatserna en kommun kan göra. Var femte ung i ålder 16-19 år dricker alkohol för att de inte har något annat att göra. Men genom att att blåsa-och.vinna-insatsen så förstärker vuxna bilden av att alkohol är något åtråvärt som unga måste klara av att motstå. Detsamma gäller föräldrar som lovar sina barn körkort om de är nyktra till de är 18 år. Att göra detta och samtidigt hela tiden signalerar att alkohol är en självklar del av firande, semester, bjudningar coh politikerrepresentation är dubbeltydigt.

För många är alkoholen en del av firande och festligheter men sålänge alkoholen är en självklar del av firande och festande så kommer unga konsumera alkohol just för att det enda tonåren går ut på är att bli vuxen. Om alla vuxna då alltid har med alkohol varje gång det är festligt så kommer unga oxå vilja ha det. Visa upp lite variation tack!

Sollentuna är ett exempel på en bra förebyggande insats!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s