Det här med förväntansfylla

Helt ärligt – vanligaste anledningen till att folk i Sverige väljer alkohol är ju för att – få hångla, ha kul med kompisar och slappna av. Är alkohol en magisk dryck som kan fixa allt det där rent kemiskt? Njaa, det finns faktiskt inget medicinskt bevis för att alkohol i sig själv skapar alla känsloyttringar och beteenden under en fylla. Det är i själva verket förväntningen på att känna sig upprymd, hämningslös, ledsen, avkopplad eller mer social som avgör om berusningskänslan uppstår.

Alltså, berusningen är till största del en social konstruktion – något som hänger på omgivningen.

Blindtester visar tydligt att berusning inte beror på själva alkoholen, utan på om du tror att du har druckit alkohol eller inte. Berusningsforskning görs bland annat genom olika sorters blindtester i trovärdig miljö, som klubbar och barer.

Alltså, folk blir inte fulla på sprit – de blir förväntans-fulla.

Texten är publicerad på fakefree.se. En tankesmedja som granskar alkoholkulturer och antidrogmetoder. Istället för att svartmåla alkoholdrickare och bara lyfta fram de negativa konsekvenserna av alkohol vill Fake Free istället öppna upp och undersöka festen och det fantastiska i berusning. Fake Free svarar på frågan – vad är egentligen fest och fylla?

I helgen var över 150 UNF:are från flera olika distrikt på Liseberg, alla med likadana tröjor 100 % Förväntans-full. Utgår från att de hade fett kul och den största anledningen till det var att de åkte dit med en inställning om att detta skulle bli just fett kul. Höga förväntningar som de alla försökte leva upp till skapar en rolig dag. Precis som på fest. En förväntan på sig själv av att vara rolig, ta plats och vara social samt dansa kommer göra att det är precis det här som händer på en fest. Jag vill tacka förväntningarna för att ni gör fester så roliga. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s